Tuesday, August 23, 2011

Ramadhan hampir pergi... Masih dibelenggu kejahilan...

Assalamualaikum...

Hari ni da hari ke 23 Ramadhan. Tinggal seminggu je lg. Ntah berapa hari lg akn tamat hidup ini... Hari ni? Esok? Lusa? Lg sminggu? Sebulan? Setahun? Lima? Sepuluh? Ntah le... Sape berani jamin dia punye umur sampai berapa? Xde n xmungkin!! Kita manusia n xde kuasa nk tentukn nyawa masing2, apetah lg orang lain-termasuk para doktor. So, peringatan utk diri sendiri dan orang lain. Baru terbaca, kisah seseorang yg ditetak, dutiful 7-8 kali di badan, dicampak ke semak, mampu bangun dan berjalan beberapa kilometer, sebelum diva tu org lain sblm dibawa ke hospital. Kagum!! Nyawa itu bukan milk manusia!! Peringatn buat diri: Bg para doktor, terutama yg Muslim, sila berhati2 dlm menjelaskn bile "kemungkinan" berakhirnye nyawa manusia-patient kita, dan JANGAN pernah lupa utk mngucapkn InsyaAllah (dengan izin Allah)- sb belum tentu tempoh waktu yg kita anggarkn akn betul.

Da 23 hari berlalu, cube nk muhasabah diri-adakah Ramadhan kali ini dpt mengubah diri jd lebih baik? Ntah le, mcm jd sebulan yg penuh rahmat tp jd bulan yg merugikn buat diri ni utk kali ini, melebihkan dunia dr akhirat... Sigh... Da tau, sangat sulit nk betulkn diri... Allahurabbi, kepadaMu kumohon ampunan dan maghfirat...

Diri ini cube memuhasabahkn diri. Ntah da berapa kali terawikh tak dilakukan. Alasan: penat berkerja. Mmg alasan. Tahun lepas, tahun yg lebih memenatkan, masih dpt jalani terawikh lebih dr 2/3 tp kali ini, sebaliknya. Badan rasa berat, lenguh, malas... Kemanakah hilangnya tenaga dan semangat yg dulu? Patah n hancur. Sebab kecewa? Itu bukan alasan tp diri dan mentaliti diri lemah utk melawan perasaan hati. Ya! Hati yg lemah, membawa kpd iman yg lemah. Cuma iman yg lemah, tidak bermakna tidak percaya, atau kurang percaya. Cuma lemah utk melawan dugaan dan cabaran yg diberiNya-utk menguatkn iman di dada....

Istiqamah-perkataan yg dicari-bermaksud berterusan/consistent. Tetap pada matlamat dan tujuan. Ini nilai yg kurang pd diri ini... Ntah kemana semangat utk tetap maju, tetap ke depan, pantang mundur yg ada pada diri ini dlu. Memandang ke cermin pagi ini-melihat diri-kemana hilangnya diri ini??? Kenapa tidak kusedar, diri ini hanyut dgn arus dunia? Mana matlamat diri? Mana tujuan? Hilang nakhoda, hilang arah tuju? Allahurabbi, di saat dan waktu2 begini, bimbinganMu adalah piority yg kudambakan...tanpa hidayah dan petunjukMu, hambaMu ini akan lalai, leka dan terus hanyut dgn nikmat dunia yg sementara...

Muhasabah diri-utk menjadi yg lebih baik, hari demi hari...

Semoga diri ini, redha dgn dugaan2 hidup. Mulai dari menghimbau dosa2, kegagalan2 hidup, gagal dlm perhubungan... Perlu terus maju, kerna seorang Muslim, dilarang utk terlalu lama bersedih, berduka. Perlu cepat bangun, dan maju, melangkah lagi, terus melangkah, dlm hati2, melalui "laluan" yg penuh duri-seperti yg disampaikn oleh sahabat Rasullulah, Umar al-Khattab: takwa itu berarti melalui jalan yg penuh duri dgn sangat berhati2, agar duri tidak mencucuk diri (not a proper words, tp insyaAllah, maksud tetap tersampaikn)...
Semoga Allah tetap memberi hidayah dan petunjuk utk diri ini, Amin....

Sunday, August 21, 2011

Bright star in the middle of night

Look into the sky, in the middle of night...
Searching for the bright star...
Hoping we will see it together...
As our heart always be one

A word from someone from long time ago
And always make me had tears...

Tuesday, August 9, 2011

Desperately need new laptop...sigh...

Laptopku sayang...
Dimanakah dirimu dicuri...??
Maafkn daku tidak menguncimu pd meja kayu besar gabak dlm bilik ini...
Selalunye, sering kukunci dirimu, buat keselamatanmu...
Namun, tdk kusangka, dirimu hilang... Kurindukanmu...
Laptop pertama dr duitku sendiri... (lepas bayar balik kt mak).
Tp jgn risau, sedang ku usahakan penggantimu kelak
InsyaAllah, kemampuannya jauh melebihimu...
Namun, kenangan tetap tidak sama...

Rintihan buat laptopku yg hilang... Sorry xleh nk upload gambar, laptop xde... iPhone ni, aku da try nk upload tp x berhasil2... Huhu

Tuesday, August 2, 2011

Ayah yg dikasihi... Kami merinduimu

Assalamualaikum,
2nd Ramadhan, 4 tahun lepas. Pemergian ayah tercinta...
Masih pedih dan perih dirasa... Tiap yg pergi pasti akan disusuli...
Hanya doa dan amal kebaikan yg dpt disedekahkn bagi membantu beliau...
Sebagai tanda cinta dan kasih sayang seorang anak pd ayahnya...
Semoga ayah bahagia dan sejahtera...
Kelak dikumpulkn semula bersama... InsyaAllah

Al-Fatihah buat arwah Hj Tarmidi bin Hj Tamsir
Ayah yg hebat dan idola kami!!!

Wednesday, July 27, 2011

The bastard who drink toxic, came to Hospital and scream to doctors

Get piss off today, with some Indian guy, who had unknown stress, maybe had fight with her girlfriend, then drink some toxic solution, maybe herbaside or paraquate, had severe vomiting and abdominal pain. He try to kill himself, not accidentally drink the toxic. Then came to hospital for help but suddenly scream to doctors as us try to help n save him. Yelled n treaten us as we are the one who tried to kill him. What a loser bastard. Lost my temper but not shown as I still in this doctor suit. But I still a human that still can be piss off with this kind of human (?). Damn!!

Sadness will make you strong, if not...

Assalamualaikum,
It's been a while. Quit buzy with work and personal problem. Nak je update selalu, tulis selalu ape jadi tiap hari, ape yg best, ape yg xbest dlm hidup. Kadang tu, nk je update, da type da pun, but tibe2 rase ape yg da ditulis, akn buat orang lain tersinggung-delete balik. Kadang bile da tulis, ade lak urusan lain, then lupe, hahaha. But tonight, da rase sedih sangat, just nk kongsi kot2 ade yg ade nasihat yg boleh diterima.

It's been a while for me, not becoming myself. As a doctor, I know what state of my mental status. I know if I in some depress mode, stress yg tinggi sampai jejas kehidupan, rutin hidup. Bile saat depress, byk gejala dr tubuh akn timbul, such as epigastic pain (not associated with food intake), unable to sleep, had sleep disturbent, sometimes had nausea without vomiting, and bodyweakness. Ade bbrp lg gejala/symptom depress but this is what I feel in this 8 years of life... But it's getting worse lately...

Persoalan yg timbul ialah; kenapa stress? Sampai depress? Dlm kajian ilmuan cerdik pandai, stress amat diperlukan utk seseorng itu maju. Tanpa stress, manusia akan static pd rutin hariannya. Tp stress yg positive yg akn membawa manusia maju ke depan. Apabila manusia menghadapi stress negative yg mbawa efek kepada gangguan rutin hariannya, then he/she need a help...

Did I need help? Yes I do. I need to stop been a doctor with hectic life, i already unable to handle this stress alone. I need help. I've already scream, already yell, already screw up a lot!! But people around me, look at me, and said: hei, he still can smile what? Is it true he need a help? Just leave him alone for a while, he'll recovered after a while... Damn! That irritating!! I still a human man eventhough I'm a doctor! Give me a break man!

So, what I do, I make a move. If u need a help, i think better u help yourself first n thats what i do. To get a better life, u need knowledge. Not only what u learn at school but it further more. In my jurney of seeking, after reading some of books, at the end, al-Quran is best book ever!! Read the translation, then read the tafsir, make u a better person. Better in such way thinking of this world. U'll get a light, soul n happiness... But still, in Islam, and as human being, u still need ukhuwah/relationship... Yes, that what I lost so much now...

Sometimes, sadness will make u strong... If not, u rugi diri sendiri sedangkn Allah da tegur da tu, dia kasik kesedihan, kepayahan, kebimbangan malah kesenangan n krgembiraan supaya kita smua hambaNya ini, kembali padaNya. Allahurabbi...
InsyaAllah, Dia tetap mberi rahmatNya pd diri ini, walaupun diberikan kesedihan demi kesedihan n kekecewaan, dlm hubungan dgn manusia... Mungkin buat sementara, Dia hendak diri hambaNya ini, tetap mbujang dlu...
Lets make sadness, makes u a better person, insyaAllah...

Saturday, June 18, 2011

Plaster of Paris (PoP) aka simen



Assalamualaikum...

Hari ni nk kongsi satu pertanyaan yang diterima oleh seseorang yg membaca blog ni. Actually x sangka pulak ada gak orang yg follow blog ni, mgkn dia just tersesat kot.

Soalan dia: Apakah pihak hospital akan mengizinkan seseorang pesakit yg mengalami patah tulang pada anggota wuduk, untuk berwuduk terlebih dahulu sebelum di simen anggota tersebut. Sebab apabila tiba waktu dia wajib solat. dalam keaadaan begitu, kaedahnya ilah tayyamum, namum kata para ustaz, seeloknya diwudukkan dulu sebelum simen.

InsyaAllah, dgn ilmu agama yg sedikit ni, dan pengalaman kerja yg ciput ni, boleh la kot menjawab mane yg boleh

Dalam agama Islam, Allah byk memberi keringanan pd umatNya dlm melakukan amal. Contoh yg paling senang, solat waktu musafir. Ada jama' (dihimpun/dikumpul) dan qasar (dipendekkan-kalo xsalah terjemah la). Dlm bab wudu', ada tayyamum dlm beberapa keadaan, seperti ketiadaan air, air terlalu sedikit hy cukup utk minum, dan ada air tp x suci air itu (x cukup sifat2 air suci).

Firman Allah Ta'ala:

"[43] Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu hampiri sembahyang (mengerjakannya) sedang kamu dalam keadaan mabuk, hingga kamu sedar dan mengetahui akan apa yang kamu katakan dan janganlah pula (hampiri masjid) sedang kamu dalam keadaan Junub (berhadas besar) kecuali kamu hendak melintas sahaja hingga kamu mandi bersuci dan jika kamu sakit atau sedang dalam musafir atau salah seorang di antara kamu datang dari tempat buang air atau kamu bersentuh dengan perempuan, kemudian kamu tidak mendapat air (untuk mandi atau berwuduk), maka hendaklah kamu bertayamum dengan tanah (debu) yang suci, iaitu sapukanlah ke muka kamu dan kedua tangan kamu. Sesungguhnya Allah Maha Pemaaf, lagi Maha Pengampun." (An-Nisa: 43).

"[6] Wahai orang-orang yang beriman, apabila kamu hendak mengerjakan sembahyang (padahal kamu berhadas kecil), maka (berwuduklah) iaitu basuhlah muka kamu, dan kedua belah tangan kamu meliputi siku dan sapulah sebahagian dari kepala kamu dan basuhlah kedua belah kaki kamu meliputi buku lali dan jika kamu berjunub (berhadas besar) maka bersucilah dengan mandi wajib dan jika kamu sakit (tidak boleh kena air) atau dalam pelayaran atau salah seorang dari kamu datang dari tempat buang air atau kamu sentuh perempuan, sedang kamu tidak mendapat air (untuk berwuduk dan mandi), maka hendaklah kamu bertayamum dengan tanah (debu) yang bersih, iaitu: Sapulah muka kamu dan kedua belah tangan kamu dengan tanah debu itu. Allah tidak mahu menjadikan kamu menanggung sesuatu kesusahan (kepayahan), tetapi Dia berkehendak membersihkan (mensucikan) kamu dan hendak menyempurnakan nikmatNya kepada kamu, supaya kamu bersyukur." (Al-Maaidah: 6)

Ada juga keadaan2 istimewa sperti soalan yg diajukan: anggota wudu' terbalut simen/plaster of paris atas alasan kesihatan.

Tp ape itu Plaster of Paris??

Gypsum plaster, or plaster of Paris, is employed by mixing water with calcium sulphate hemihydrate, nominally CaSO4·1/2H2O. This is produced by heating gypsum to about 300°F (150 °C).

2 CaSO4·2H2O → 2 CaSO4·0.5H2O + 3 H2O (released as steam).
When the dry plaster powder is mixed with water, it re-forms into gypsum.

A large gypsum deposit at Montmartre in Paris led gypsum plaster to be commonly known as "plaster of Paris".

Dalam bahasa mudah, simen la. Hehehe.
Jd, adakah pihak Hospital akan mengizinkan pesakit mengambil wudu' sblm pemasangan simen?
Jawapannya: ya, cuma ada bbrp masalah yg perlu dibincang:

1) Dalam keadaan patah tulang tanpa luka terbuka (xde darah), xde la byk masalah kalo nk amik wudu' dlu. Lepas amik wudu' simen je la. Cuma kadang, masalah pd individu/petugas yg memasang simen tu. Kalo pesakit n petugas adlh sama2 jenis kelamin, pasti xde masalah. Tp kalo lain jantina? Pesakit lelaki dan petugas wanita, atau sebaliknya? Selalunya kami akn pakai sarung tangan pd waktu memasang simen, cuma kadang/jarang ada bbrp org petugas yg lebih suka x pakai sarung tangan. Jd, keadaan ini memerlukan KOMUNIKASI, antara pesakit yg memohon n petugas. Xde masalah nk mintak izin amik wudu' dlu. Kami petugas professional, seusaha mgkn memberi layanan terbaik...ceewaah!!

2) Kalo anggota patah dgn luka berdarah. Ini agak susah. Sb kalo di department Emergency/Kecemasan - sila tekankn istilah cemas tu. Selalunya, kami, para petugas, akn cuba membersihkan darah yg ada, sebersih mgkn. Tp mengikut pengalaman baru 2 bulan kerja di department ni, kebanyakan luka berdarah, xmampu dibersihkan semuanya. Kami perlu memberi pertolongan darurat, mgkn pemasangan simen sementara sesegera mgkn, atau traction demi mencegah kerosakan saraf n pembuluh darah lebih lanjut. Di sini, selalunya akan tertinggal sedikit darah yg tidak terlihat. Maka di sini persoalan yg sulit utk sy jawab. Persoalan ttg wudu' dgn kesejahteraan anggota badan yg perlu rawatan segera. Maka pasti lebih berat keputusan ke kesejahteraan anggota tubuh.

Dlm keadaan darurat- kelambatan rawatan yg boleh mnyebabkn kerosakkan lanjut (collateral damage)... Bg seorang doktor, Priority adlh pd rawatan. Malah, dlm keadaan parah, wajar saje kalo wudu' ditayyamumkn, malah solat sekadar mghormati waktu. Setelah selesai rawatan darurat/emergency, boleh la ganti/tunaikn kembali solat fardhu. Sy mncari hujah di sini tp xjumpe. Rasenye dengar dr kuliah ustz Azhar, maaf, xpasti. InsyaAllah, Allah Maha Mengetahui isi hati manusia. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.

Pernah sy terima pesakit yg minta mengambil wudu' sblm dmasukkan jarum drip. Sy ckp kt makcik tu; "Makcik, Makcik memerlukan rawatan segera, dan kalo Makcik sudah berwudu', sy akan memegang tangan Makcik utk rawatan, maka akn terbatal wudu'." Di saat itu, sy salah. Ternyata Makcik adlh seorang yg amat kuat pegangan agama. Dia menjawab: "Biarlah Makcik solat dlu, kalo ia pun Makcik ditakdirkn pergi, biarlah Makcik pergi dlm keadaan sudah solat." Waktu tu, serius sy terkedu n malu sendiri. Kadang sebagai doktor, apabila sudah terlalu byk tugas, hal2 besar mcmni terlepas, malah tersilap mganggap sbgi hal kecik. Termusabah diri di saat itu. Jd, segalanya adlh pd individu n komunikasi antara pesakit n petugas. X salah saling mengingat n menegur.

Jd pd Ainul Muhammad, terima kasih pd soalan yg diberikan, semoga penjelasan hari tu n dlm n3 hari ni, dpt mnjawab. Maaf kalo ada info yg salah atau meragukan, maklumlah, ilmu masih ciput sgt. Semoga n3 ini memberi manfaat, Amin

Wassalam